Pondelok 21. 10. 2019
Dnes má sviatok: Uršula, zajtra Sergej

Parčík na Hlbokej bude mať ako prvý v meste svoju vlastnú studňu

15. 11. 2012
Radnica takto plánuje riešiť aj ďalšie veľké zelené plochy v Trnave.

Trnava - Vodou z novovyvŕtanej studne budú od budúceho roka zavlažovať v Trnave parčík, ktorý vyrástol za daňovým úradom na Hlbokej ulici. Skončilo sa tak obdobie pravidelného zalievania vodou z cisterien, čo bolo realizačne i finančne náročné hlavne v posledných rokoch s mimoriadne teplými a suchými letnými mesiacmi. Radnica sa po spočítaní nákladov za dovážanie vody priklonila k pilotnej investícii a považuje ju za trend do budúcnosti. A plánuje takto riešiť aj ďalšie veľké zelené plochy v Trnave.

Za jedným z činžiakov lokality sa pred niekoľkými dňami zavŕtali do zeme studniarske mechanizmy. To "správne" miesto nehľadali virgulou. "Išli sme naisto, vychádzali sme z hydrogeologických prieskumov. Trnava je vo všeobecnosti známa svojím bohatstvom podzemných vôd, záhradkári to doteraz bežne využívajú," povedal pre TASR Dušan Béreš, vedúci odboru investičnej výstavby na mestskom úrade. Zo studne hlbokej 19 metrov povedie potrubie na dve strany. V prvej etape, ktorá je teraz v realizácii, k zeleni na detskom ihrisku a v neskoršej druhej opačným smerom k trávnikom a stromom pri kopci Agátka. Po verejnej súťaži by sa náklady na prvú etapu nemali vyšplhať cez 10.000 eur.

V studni je úžitková voda. "Potrubie vyvedie vodu o kúsok vyššie na briežok, kde je v súčasnosti najmodernejšie detské ihrisko v Trnave. Pôvodný zámer s dvomi šachtami sme zmenili na závlahový systém s pätnástimi bodmi, kde sa bude dať napojiť zalievacia hadica a pracovník záhradníckej firmy môže pohodlne podľa potreby poliať trávu, kríky i kvety, ktoré obkolesujú preliezky," dodal Béreš. Podľa jeho slov je práve toto cesta popri ušetrení finančných prostriedkov k zodpovednejšiemu správaniu sa samosprávy k životnému prostrediu. Studňou na Hlbokej tak určite plány na zavlažovanie zelených plôch zo studní neskončili.

Parčík za daňovým 268úradom s rozlohou 4,5 hektára začalo mesto budovať v roku 2009 v rámci projektu revitalizácie a humanizácie obytných súborov, postupne v ňom vysadili vzrastlú zeleň, vybudovali chodníky i rampu pre imobilných, osadili mobiliár. Podľa požiadaviek obyvateľov, preferujúcich pokoj pred športoviskami v ňom dominujú voľné zelené plochy.

ILUSTRAČNÉ FOTO268

Foto, text: © 2012 TASR. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Diskusia   0